Du har ingen varer i handlekurven.
Lukk
Filters

Alt du trenger å vite om Gore-Tex

Alt du trenger å vite om Gore-Tex

Når du kjøper en vanntett jakke, vil du sørge for at den er laget av et materiale som forhindrer at elementene kommer inn, samtidig som svette kan komme ut. Det er en rekke teknologier tilgjengelig for å hjelpe deg med å oppnå dette.

Imidlertid er det ett navn som skiller seg ut over alle andre på markedet: GORE-TEX

Gore-Tex er kjent for å produsere noen av de mest vanntette, vindtette og pustende stoffene som finnes, og du kan finne Gore-Tex logoen på alt fra kåper og jakker til sko. Vi har alle hørt om Gore-Tex, men hva er det som gjør dette fascinerende stoffet så spesielt? I denne guiden hjelper vi deg med å ta tak i Gore-Tex, og forteller deg alt du trenger å vite om dette magiske materialet.

Hva er Gore-Tex?
Enkelt sagt, Gore-Tex er et slitesterkt, pustende, vanntett og vindtett stoff som finnes i mange utendørsklær, fottøy og tilbehør.

Gore-Tex er laget av ekspandert polytetrafluoretylen (eller ePTFE som forkortelse, phju..) som ble opprettet av Bob Gore i 1969 da han hurtig strakk ut PTFE under visse forhold. Resultatet var et utrolig sterkt, mikroporøst materiale som hadde lav vannabsorbering og gode forvitringsegenskaper - den perfekte løsningen for yttertøy.

I 1978 introduserte W.L Gore & Associates tradisjonell Gore Tex; verdens første virkelig vanntette, vindtette og pustende yttertøy. Det nye stoffet holdt vann og regn på utsiden, samtidig som svette slapp ut fra innsiden.

Hvordan fungerer Gore-Tex?
Å lage et stoff som blokkerer regn er relativt enkelt. Imidlertid er det mye vanskeligre å lage et stoff som blokkerer regn mens det lar svette slippe ut. Hemmeligheten bak Gore-Tex's suksess ligger i en rekke funksjoner:

Membranen
Kjernen i Gore-Tex teknologien er en ekstremt tynn membran. Denne membranen inneholder over 9 milliarder mikroskopiske porer, omtrent 20 000 ganger mindre enn en dråpe vann, men 700 ganger større enn et moleky av fuktdamp. Dette betyr at vann i sin flytende form ikke klarer å passere til innsiden av membranen, men vann som fuktdamp fra svette får passere til utsiden.

Laminatet
Et annet trekk ved Gore-Tex er laminatet. Dette er når membranen er bundet - eller klemt sammen - med hovedtøyet, vanligvis en syntetisk substans som nylon. Gore-Tex kommer i en rekke stoffkonstruksjoner, inkludert tre-lags konstruksjoner (der membranen er bundet til stoff på begge sider), to-lags (hvor membranen er bundet til et stoff på den ene siden og kan ha en fôring på den andre, slik at det er mulighet for isolasjon), isolert og uisolert.

Forseglede Sømmer
Til slutt er det sømforsegling. Forseglede sømmer gir en vanntett jakke med fullstendig værbestandighet og forhindrer at den lekker. Hvis du ser inn i de fleste vanntette jakker, vil du se teipstrimler som brukes til å tette hull som har blitt opprettet rundt sømmen. Men, jo mer taping en jakke har, desto mindre pustende blir den.

Hvilke typer Gore-Tex finnes det?
Gore-Tex-teknologien fortsetter å utvikle seg, og i dag er det mange forskjellige typer Gore-Tex stoffer tilgjengelig, inkludert:

GORE-TEX
Som tidligere nevnt er tradisjonell Gore-Tex et allsidig stoff som kan brukes til alle slags aktiviteter, fra fjellklatring til daglig bruk. Gore-Tex er holdbart vindtett, vanntett og kan puste, og kan komme i to- eller trelags konstruksjoner, avhengig av hva det brukes til.

GORE-TEX Active
Som navnet antyder, er Gore-Tex Active bedre egnet til mer energiske, stopp-og-gå aktiviteter som ski eller klatring. Med slike aktiviteter vil du ha en jakke som puster godt, gir mye bevegelse og gir god beskyttelse. Gore-Tex Active er lett, utrolig pustende og laget med en trelags konstruksjon for ekstra beskyttelse.

GORE-TEX Pro
Gore-Tex Pro er konstruert for å være robust, holdbar og tåle langvarig bruk under ekstreme forhold. Når du deltar i mer ekstreme aktiviteter som utsetter deg for tøffe forhold, som flerdagers fjellklatring, guiding, eller freeriding, gir Gore-Tex Pro en robust trelags konstruksjon for maksimal beskyttelse.

 

Hvilke produkter bruker Gore-Tex-teknologi?

Jakker
De mest åpenbare produktene som bruker Gore-Tex-teknologi er turjakker. En vanntett, pustende og vindtett Gore-Tex jakke gir den beskyttelsen du trenger for de fleste utendørsaktiviteter. Det er som vi sier her i landet, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Så med Gore-Tex finnes det ingen unnskyldning. Uansett hvilken jakke du velger, bør du også vurdere hvilket baselag du skal bruke for optimal beskyttelse mot svette.

Fjellsko
Gore-Tex-teknologien i blant annet støvler og fjellsko bidrar til å gjøre dem svært pustende og vanntette. Så om du går gjennom våte, gjørmete stier eller føttene trenger å puste på en varm sommerdag, holder Gore-Tex-fôrede støvler deg garantert tørr.

Hansker
Et annet produkt som drar fordel av Gore-Tex-teknologien er hansker. Gore-Tex hansker er både vanntette og pustende, noe som betyr at hendene dine blir varmere når det er kaldt og tørrere når du svetter - selv under tøffe forhold.

Vi håper du har funnet denne guiden om Gore-Tex nyttig. Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å spørre oss hos Hemsedal Sport.
Hvis du synes dette var spennende, ligger det her en kort videosnutt av hvordan Gore-Tex jakker blir produsert og kvalitetstestet i fabrikk.