Du har ingen varer i handlekurven.
Lukk
Filters
RSS

Blogginnlegg av '2021 ''september'

Alt du trenger å vite om Gore-Tex

Når du kjøper en vanntett jakke, vil du sørge for at den er laget av et materiale som forhindrer at elementene kommer inn, samtidig som svette kan komme ut. Det er en rekke teknologier tilgjengelig for å hjelpe deg med å oppnå dette.

Imidlertid er det ett navn som skiller seg ut over alle andre på markedet: GORE-TEX

Gore-Tex er kjent for å produsere noen av de mest vanntette, vindtette og pustende stoffene som finnes, og du kan finne Gore-Tex logoen på alt fra kåper og jakker til sko. Vi har alle hørt om Gore-Tex, men hva er det som gjør dette fascinerende stoffet så spesielt? I denne guiden hjelper vi deg med å ta tak i Gore-Tex, og forteller deg alt du trenger å vite om dette magiske materialet.

Hva er Gore-Tex?
Enkelt sagt, Gore-Tex er et slitesterkt, pustende, vanntett og vindtett stoff som finnes i mange utendørsklær, fottøy og tilbehør.

Gore-Tex er laget av ekspandert polytetrafluoretylen (eller ePTFE som forkortelse, phju..) som ble opprettet av Bob Gore i 1969 da han hurtig strakk ut PTFE under visse forhold. Resultatet var et utrolig sterkt, mikroporøst materiale som hadde lav vannabsorbering og gode forvitringsegenskaper - den perfekte løsningen for yttertøy.

I 1978 introduserte W.L Gore & Associates tradisjonell Gore Tex; verdens første virkelig vanntette, vindtette og pustende yttertøy. Det nye stoffet holdt vann og regn på utsiden, samtidig som svette slapp ut fra innsiden.

Hvordan fungerer Gore-Tex?
Å lage et stoff som blokkerer regn er relativt enkelt. Imidlertid er det mye vanskeligre å lage et stoff som blokkerer regn mens det lar svette slippe ut. Hemmeligheten bak Gore-Tex's suksess ligger i en rekke funksjoner:

Membranen
Kjernen i Gore-Tex teknologien er en ekstremt tynn membran. Denne membranen inneholder over 9 milliarder mikroskopiske porer, omtrent 20 000 ganger mindre enn en dråpe vann, men 700 ganger større enn et moleky av fuktdamp. Dette betyr at vann i sin flytende form ikke klarer å passere til innsiden av membranen, men vann som fuktdamp fra svette får passere til utsiden.

Laminatet
Et annet trekk ved Gore-Tex er laminatet. Dette er når membranen er bundet - eller klemt sammen - med hovedtøyet, vanligvis en syntetisk substans som nylon. Gore-Tex kommer i en rekke stoffkonstruksjoner, inkludert tre-lags konstruksjoner (der membranen er bundet til stoff på begge sider), to-lags (hvor membranen er bundet til et stoff på den ene siden og kan ha en fôring på den andre, slik at det er mulighet for isolasjon), isolert og uisolert.

Forseglede Sømmer
Til slutt er det sømforsegling. Forseglede sømmer gir en vanntett jakke med fullstendig værbestandighet og forhindrer at den lekker. Hvis du ser inn i de fleste vanntette jakker, vil du se teipstrimler som brukes til å tette hull som har blitt opprettet rundt sømmen. Men, jo mer taping en jakke har, desto mindre pustende blir den.

Hvilke typer Gore-Tex finnes det?
Gore-Tex-teknologien fortsetter å utvikle seg, og i dag er det mange forskjellige typer Gore-Tex stoffer tilgjengelig, inkludert:

GORE-TEX
Som tidligere nevnt er tradisjonell Gore-Tex et allsidig stoff som kan brukes til alle slags aktiviteter, fra fjellklatring til daglig bruk. Gore-Tex er holdbart vindtett, vanntett og kan puste, og kan komme i to- eller trelags konstruksjoner, avhengig av hva det brukes til.

GORE-TEX Active
Som navnet antyder, er Gore-Tex Active bedre egnet til mer energiske, stopp-og-gå aktiviteter som ski eller klatring. Med slike aktiviteter vil du ha en jakke som puster godt, gir mye bevegelse og gir god beskyttelse. Gore-Tex Active er lett, utrolig pustende og laget med en trelags konstruksjon for ekstra beskyttelse.

GORE-TEX Pro
Gore-Tex Pro er konstruert for å være robust, holdbar og tåle langvarig bruk under ekstreme forhold. Når du deltar i mer ekstreme aktiviteter som utsetter deg for tøffe forhold, som flerdagers fjellklatring, guiding, eller freeriding, gir Gore-Tex Pro en robust trelags konstruksjon for maksimal beskyttelse.

 

Hvilke produkter bruker Gore-Tex-teknologi?

Jakker
De mest åpenbare produktene som bruker Gore-Tex-teknologi er turjakker. En vanntett, pustende og vindtett Gore-Tex jakke gir den beskyttelsen du trenger for de fleste utendørsaktiviteter. Det er som vi sier her i landet, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Så med Gore-Tex finnes det ingen unnskyldning. Uansett hvilken jakke du velger, bør du også vurdere hvilket baselag du skal bruke for optimal beskyttelse mot svette.

Fjellsko
Gore-Tex-teknologien i blant annet støvler og fjellsko bidrar til å gjøre dem svært pustende og vanntette. Så om du går gjennom våte, gjørmete stier eller føttene trenger å puste på en varm sommerdag, holder Gore-Tex-fôrede støvler deg garantert tørr.

Hansker
Et annet produkt som drar fordel av Gore-Tex-teknologien er hansker. Gore-Tex hansker er både vanntette og pustende, noe som betyr at hendene dine blir varmere når det er kaldt og tørrere når du svetter - selv under tøffe forhold.

Vi håper du har funnet denne guiden om Gore-Tex nyttig. Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å spørre oss hos Hemsedal Sport.
Hvis du synes dette var spennende, ligger det her en kort videosnutt av hvordan Gore-Tex jakker blir produsert og kvalitetstestet i fabrikk.

Hvordan forstå Arc'Teryxs forkortelser

Dette er betydningen av Arc´Teryx sine modellnavn (Alpha, Beta, Gamma, AR, LT, SV, etc.) og en rask guide til hvordan du velger det perfekte antrekket for deg.

Når produsenter lanserer sine produkter, tilsvarer valg av navn vanligvis faktorer som markedsføring, minnetegn eller respekt rettet mot et menneske, steder eller ting. Imidlertid bruker nomenklaturen sjelden et opplegg som lar folk forstå hvilken type produkt det er, hvilke egenskaper det har, og hva som er tiltenkt bruk bare gjennom modellnavnet.

Det kanadiske merket Arc’Teryx er et av disse sjeldne eksemplene. Navnene på hovedproduktene følger et system som angir dets formål og egenskaper.

Ved å forstå det, vil du enkelt kunne finne og velge produktet som passer best for dine behov.

 

Arc’Teryx-produkter består av et tredelt navnesystem:

  •       Den første delen angir bruksområdet
  •       Den andre (koden på 2 bokstaver) beskriver egenskapene til det bestemte plagget innenfor bruksområdet
  •       Den tredje delen angir type plagg (Jacket, Hoody, Pants, Gloves, Backpack, etc.)

Når det gjelder kvinnemodellene vil de legge på en W på slutten av navnet.

 

Før vi forklarer nomenklaturen, har vi valgt et tilfeldig produkt som vil hjelpe deg med å forstå systemet. Vi vil bruke Beta AR-jakken som et eksempel. Den første delen av navnet indikerer at det tilhører Beta-serien (tredjelag, vanntett og pustende, all-round bruk, middels lengde), og Jacket forteller oss hvilken type plagg.

Dette systemet er implementert for de mest brukte fjellklærne (tredjelag, softshell, isolert), i tillegg til individualiserte unntak hvis design ikke passer til standarden. Ski- og terrengløpsklær bruker bare en kode på 2 bokstaver, ettersom de ikke angir bruksområdet.

 

BRUKSOMRÅDE (Range)
Angir aktiviteten den er beregnet på, og for klær, også plaggtypen (tredjelag, dun, fiber, polar, osv.).

 

YTRE LAG

  • Alpha: dette er de mest tekniske produktene (hardskall) og er spesielt designet for klatring og teknisk fjellklatring. Hvis det er plagg, så er det ytre lag som er vanntette og pustende.

  • Beta: bestselgende utvalg av ytre lag som er vanntette og pustende hardskall. Beskrevet som «all around mountain», ekte terrengplagg så du kan gjøre alt fra ski til fjellklatring uten problemer.

  • Gamma: dette er deres utvalg av softshell. De er veldig pustende, elastiske materialer, med forskjellige grader av termisk effektivitet. De kan brukes som ytre lag da de er motstandsdyktige mot vann og gir en høy grad av motstand mot gnaging.

Som et eksempel: hvis du finner navnet Alpha, det være seg en jakke, en ryggsekk, hansker eller bukser, vet du nå at det er spesielt designet for den mest tekniske fjellklatringen, og vil gi deg god beskyttelse mot naturelementene (inkludert ryggsekken).

Arc'teryx Beta AR JacketArc'teryx Beta AR Jacket

 

PLAGG MED ISOLASJON
DUN

  • Cerium: de mest moderne plaggene med isolerende mellom- og ytterlag. Varme plagg med dunisolering, og lettvektig som mellomlag eller som ytterlag under tørre forhold.

  • Thorium: mer tradisjonelt dunisolerte plagg. Klassisk dun har mer vekt og gir mindre smidighet under aktiviteter.

 

FIBER

  • Proton: meget tekniske, varme fjellklær med fiberisolering. Lett mellomlag, eller bra som ytre lag under tørre forhold. De mest moderne plaggene for mellom- eller ytterlag. (Tilsvarende Alpha, men for isolerte plagg).

  • Atom: varme flerbruksplagg med Coreloft fiberisolasjon, lett mellomlag eller som et ytre lag under tørre forhold. De mest moderne plaggene for mellom- eller ytterlag. (Tilsvarende Beta, men for isolerte plagg).

 

Hver serie har et bredt utvalg (med hette, uten hette, vest, bukser osv.)

Arc'teryx Atom LT Hoody

 

ANDRE LAG

  • Kyanite: plagg laget av tykk Polartec Powerstrech som kan brukes eksternt.

  • Delta: tynne og lette mellomlag laget av Polartec Classic Micro, mikro-fleecemateriale.


Arc'teryx Delta LT Jacket W

 

BASELAG

  • Rho: plagg med tynne Polartec Powerstrech, for bruk som t-skjorter eller interne termobukser. Termisk grunnlag.

  • Satoro: baselag laget av merinoull.

  • Phase: baselag laget av syntetisk fiber.


Arc'teryx Rho LT Bottom W

SERIER
Etter navnet på bruksområdet (Alpha, Beta, etc), vil du se to bokstaver (Alpha SV, Alpha SL, etc)

  • SV: Severe Weather – designet fpr å brukes i lengre perioder under de tøffeste værforholdene man kan tenke seg. De bruker de varmeste, mest holdbare og mest værbestandige materialene for å holde deg varm, tørr og yte ditt beste i de mest voldsomme naturelementene på jorden.

  • AR: All Round – ideell for flere aktiviteter takket være en rekke funksjoner som hvert produkt har. AR-produkter er designet med mer fokus på værbestandig teknologi i stedet for å dra ned på antall gram, noe som gjør dem perfekte som et all-round utstyr for aktiviteter som krever beskyttelse og ytelse.

  • LT: Lightweight – designet med et strømlinjeformet sett av funksjoner som gjør dem usedvanlig lette og robuste samtidig som de gir god værbeskyttelse. Materialene som brukes i designene er holdbare og bygget for den høyeste ytelsen på de tøffeste friluftsekspedisjonene, fra toppturer til klatring i fjellveggen.

  • FL: Fast and Light – indikerer at minimalistiske produkter er laget for å være eksepsjonelt lette, samtidig som de gir et høyt ytelsesnivå. De er designet for de som ønsker å reise raskt og lett i et utvalg av værforhold, inkludert regn, sludd, snø og vind.

  • SL: Superlight – produkter som er designet med de letteste materialene og som prioriterer en lettere vekt. De gir eksepsjonell værbeskyttelse, ytelse og er svært pakkbare.


Arc'teryx Alpha FL Jacket

 

Ved å forstå dette systemet vil du kunne identifisere egenskapene og bruksområdene for ethvert Arc’Teryx produkt. Det er viktig å alltid sjekke den tredje delen av navnet, for basert på dette systemet finner du flere gjentagende navn. For eksempel er det en ryggsekk og jakke som kalles Alpha FL, og det er hansker, en jakke og bukser som kalles Alpha AR.


Arc'teryx Alpha FL 30 Backpack

 

Å kjenne denne navneordningen vil til syvende og sist hjelpe deg med å velge det mest passende plagget for deg. Hvis du er en allsidig fjellklatrer som går på ski om sommeren, eller løper om vinteren, er Beta-serien best egnet for deg. Hvis du tilbringer harde vintre på fjellet og drar på ekspedisjoner, ville du valgt SV-serien som vil gi deg mest beskyttelse under tøffe værforhold. Hvis du skal på fotturer, dagsturer og mer avslappende fjellaktiviteter, så vil AR-serien være den beste siden den gir en god balanse mellom ytelse og værbeskyttelse i tillegg til allsidighet. For lengre aktivitet eller der hastighet er ønskelig, gå for LT-serien, da det vil minimere vekten og hjelpe deg med å komme dit du skal, på den raskeste måten.

 

 

Jeg håper du fikk god nytte av denne guiden igjennom Arc’Teryxs bibliotek av navn. Er det noe vi har glemt, eller noe vi burde forbedre – gjerne gi oss en lyd.

 

 

 

 

 

Tekniske forkortelser

Går hjernen i spinn av alle tekniske forkortelser og ukjente ord? Da er du ikke alene! Det er mange måter å måle forskjellige ting på, og hvert produkt har viktige egenskaper. Disse egenskapene må vektlegges for å få produktet til å fungere best, og tilfredsstille ditt behov.
Vi hos Hemsedal Sport brenner for kundeservice, og derfor vil vi gi deg en enkel forklaring på betydningen av noen av disse forkortelsene og ordene. Her har vi samlet tre ofte brukte forkortelser og uttrykk som vi synes det er verdt å forklare.

Hvis du lurer på noe innen dette, eller har andre spørsmål, gjerne kontakt oss for en hyggelig prat.

 

VANNSØYLE
Hva betyr vannsøyle? Vannsøylen brukes til å beskrive hvor mye vann materialet i produktet tåler før vannet trekker inn i materialet. Begrepet brukes for eksempel på jakker, bukser, telt, tarp, etc. Målingen av vannsøyle tester hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Å forstå hva som er vanntett, og hva som er vannavvisende er ofte forvirrende. En vannsøyle større enn 3000mm regnes generelt som vanntett. Dette varierer også avhengig av hvilken type produkt det er snakk om. Jakken vil ikke bli ansett som vanntett før vannsøylen når 10 000mm, mens teltet vil kunne holde vannet ute når vannsøylen bare er 1500mm.

 

R-VERDI
Hva betyr R-verdi i et liggeunderlag? God isolasjonsevne betyr høy R-verdi. R-verdien er vanligvis mellom 0-10.Blant dem er 0-3 egnet for vår, sommer og høst. Sovematter med R-verdi større enn 4,5 anbefales for bruk om vinteren. R-verdien forteller oss noe om bakkenes isolasjonsevne. Når du planlegger å overnatte utendørs i kaldt vær, er det viktig å ha en god soveflate med høy R-verdi. Hvis du ligger på en dårlig soveflate, vil varmetapet fra kroppen din til bakken være stort, noe som betyr at varmen og isolasjonseffekten til soveposen du har reduseres.

 

LUMEN
Hva er lumen? Og hvordan måles dette? Lumen er en enhet som angir hvor mye lys en lyskilde avgir. Lumen kan beskrives som lysstyrken på en hodelykt eller en lampe. I en vanlig glødelampe uttrykkes lysstyrken av strømforbruket til pæren, som vanligvis er 40 watt, noe som kan sies å svare til omtrent 400 lumen. For tradisjonelle lyspærer kan dette være en god tommelfingerregel, men i nye typer lamper som sparepærer, halogenlamper og lysdioder er lyskilden mer effektiv, sparer ressurser og gir sterkere lys. Vanlige pærer med høy lumen kan avgi en stor mengde lys over et stort område, mens lyset i en hodelykt med samme lumen er mer konsentrert og rettet.

Størrelsesguide for Hoka

Er du usikker på hvilken skostørrelse som passer for deg?
HOKAs størrelser går i US Men og US Women.

1. Mål foten i millimeter
2. Se på tabellen nedenfor og finn dine mål
3. Hvis antall millimeter stemmer eksakt med målene på tabellen, velg en størrelse opp

For eksempel:
HOKA Går i US Men's og US Women's størrelser. Har du et par løpesko fra et annet merke fra før, kjøper du den samme US-størrelsen. Hvis du går ut fra EU-størrelsen, må man ofte opp et halvnummer - slik at en herre som bruker 44 2/3 i vanlige sko, ofte må opp på US M 11.

 

Størrelsestabell, Hoka

Lykke til med valget av din neste favoritt(løpe)sko!
Aldri nøl med å ta kontakt med oss dersom du trenger hjelp.